Veel gestelde vragen *

VEEL GESTELDE VRAGEN


VRAGEN?

Waarom een vaarvakantie? Als u houdt van:
- Een prachtige natuur

- Pittoreske plaatsen

- Gezellige avonden aan boord

- Heerlijk uit eten gaan

- Vrijheid om te gaan waar u wilt


Dan is de kans groot dat u zult genieten van een vaarvakantie. Bent u een sportief type? Dan kunt u in de zomer zwemmen naar hartenlust. Het hele jaar door kunt u wandelen of fietsen (vouwfietsen zijn te huur bij ons).

Vindt mijn partner het ook leuk?
Wij merken bij onze gasten die voor het eerst gaan huren, dat het vooral de mannen zijn die uitzien naar een vaarvakantie. Zij zien zichzelf al achter het stuurrad staan. De jachthaven, het bruggetje door of de sluis in. Maar vrouwen blijken – als ze de kans krijgen - vaak beter te kunnen varen en het bovendien ook erg leuk te vinden om het jacht door smalle vaarwegen te sturen en aan te meren op plaats van bestemming.Vinden mijn kinderen het leuk?
Als u uw kinderen betrekt bij het varen, ze vertelt over de natuur waar u doorheen vaart en vaak uitstapjes maakt in de mooie plaatsen waar u aanmeert, dan zult u merken dat kinderen genieten van de vaarvakantie. In de zomer kunnen ze natuurlijk overdag zwemmen, ’s avonds na het eten kunt u het ouderwets gezellig met ze maken als u bordspellen meeneemt.Ik heb geen ervaring, is dat erg?
Dat is geen probleem. U dient dan bij afvaart een korte vaarcursus te volgen. Deze schipperstraining op de eerste dag van uw vaarvakantie is verplicht voor beginners. Zie hiervoor VaarINFOIk heb geen vaarbewijs, is dat erg?
Nee, u hebt voor onze schepen geen vaarbewijs nodig. Op schepen boven de 15 meter lengte en schepen die sneller varen dan 20 km per uur geldt deze verplichting wel.Is varen eng?
U moet even wennen aan het jacht, hoe die reageert op uw handelingen en de invloeden van buitenaf zoals de wind. Gelukkig heeft u op het water ruim de tijd om te wennen aangezien varen met een snelheid van ca. 10 kilometer per uur gaat. Dat is een stuk langzamer dan uw auto. En autorijden vindt u allang niet meer eng.Waar kan ik naartoe varen?
Vanuit ons startpunt in Wessem vaart u meteen de geweldige Maasplassen op. Voor u ligt een uitgebreid vaargebied met dorpjes als Stevensweert, Thorn en Maaseik. Van hieruit kunt u kiezen om zuidwaarts te varen richting Maastricht. Vanuit Maastricht kunt u verder België in varen. Ook als u ervoor kiest om vanuit Wessem Noordwaarts te varen kunt u genieten van de uitgestrekte Maasplassen. Door de sluis bij Linne komt u in het Maasplassengebied van de prachtige Hanzestad Roermond.
Vanuit hier kunt u gemakkelijk doorvaren naar Venlo en de Maas verder stroomafwaarts volgen richting Wanssum, Mook en Nijmegen.

Vanuit Wessem kunt u ook de sluis bij Panheel nemen en dan via de Zuid Willemsvaart doorvaren naar Weert, Helmond, Den Bosch, Tilburg en de Biesbosch. Natuurlijk adviseren wij u graag. Kijk ook eens op vaarroutes voor een overzicht van vaarroutes in de omgeving.Hoe vind ik een ligplaats?
Aan boord heeft u vaarkaarten van de ANWB. Hierop staan de ligplaatsen aangegeven. Er zijn 2 soorten ligplaatsen:
Jachthaven: veel jachthavens hebben plaatsen voor passanten. Voor een overnachting in een jachthaven betaalt u ca. €2,- per meter jacht per nacht. Ook betaalt u een klein bedrag per persoon.
Aanmeerplaatsen: de aanmeerplaatsen staan ook op de vaarkaart. Deze plaatsen bevinden zich vaak in de vrije natuur! In de provincie Limburg zijn vele locaties in de vrije natuur waar u gratis kunt overnachten. U heeft hier natuurlijk niet de faciliteiten die een jachthaven biedt, maar u kunt wel genieten van de stilte en de schoonheid van de natuur.Wat gebeurt er als ik per ongeluk schade vaar?
Onze schepen zijn voor het varen op de Nederlandse binnenwateren allrisk verzekerd met een eigen risico gelijk aan de waarborgsom. Zolang u zich aan de regels houdt, rustig vaart en goed met uw reisgenoten overlegt waar en hoe u wilt aanmeren, dan kan er weinig misgaan.
Aan boord bevinden zich vele ‘fenders’, dit zijn stootkussens. Als u ervoor zorgt dat deze tijdens het aanmeren aan de juiste plek en op de juiste hoogte hangen, dan kan er weinig misgaan.Wat is er allemaal aanwezig aan boord?
Onze schepen zijn compleet uitgerust, klikt u op de Inventarislijst voor een overzicht. Natuurlijk heeft ieder jacht een koelkast met een kleine vriezer aan boord. Zelf koken is geen probleem, ieder jacht heeft een gasstel.Wat moet ik zelf meenemen?
Boodschappen: uw dagelijkse boodschappen kunt u zelf meenemen of voor uw vertrek in Wessem kopen. Natuurlijk kunt u ook besluiten onderweg een aantal keer aan wal te gaan om inkopen te doen.
Bordspellen en boeken: natuurlijk alleen als u hiervan houdt.Hoe zit het met de sanitaire voorzieningen aan boord?
Op ieder motorjacht is een toilet aanwezig. Bij veel jachthavens kunt u tegen een kleine vergoeding gebruikmaken van de sanitaire voorziening in de haven. Ook kunt u in de meeste jachthavens douchen.Kan ik elektronische apparatuur aansluiten aan boord?
Alle motorjachten hebben continu 220 V aan boord. Dit werkt d.m.v. een omvormer die van 12 V omvormt naar 220 V. Het vermogen is echter maar 800 Watt. Dit betekent dat er geen zware apparaten (koffieapparaat, föhn) aangesloten kunnen worden. Voor laptop, telefoon, camera etc. is het wel ruim voldoende.
Op veel ligplaatsen kunt u tegen een kleine vergoeding gebruikmaken van de walstroom aansluiting. Wij vertellen u waar u de kabel kunt vinden en hoe u dit kunt aansluiten. Dan kunt u ook zwaardere apparaten aansluiten.Waar kan ik mijn auto parkeren? Er zijn voldoende parkeermogelijkheden in de haven bij uw vertrekadres.Andere vragen?
We hopen dat bovenstaande informatie uw eventuele vragen heeft beantwoord én dat u enthousiast bent geworden om voor het eerst op vaarvakantie te gaan. Heeft u andere vragen of wilt u graag een jacht huren, boek dan direct (url boekingsmodule) of vul ons contactformulier in.


FIJNE VAART