Varen voor beginners

VAREN


VAREN VOOR BEGINNERS

Wilt u tijdens uw vakantie genieten van rust en vrijheid? Dan is een vaarvakantie op de Limburgse Maasplassen echt iets voor u!

Zijn jullie echter beginners in de watersport en heeft u dus geen ervaring met het besturen van een motorboot? Dan zijn er wel een aantal dingen waar u op moet letten. Varen moet u leren. Het vergt vaardigheden en ervaring. De boot aanleggen is één van de dingen die u moet kunnen. Ook moet u weten om te gaan met wind, golven en stromingen.

Het is belangrijk dat u het schip in de hand weet te houden in havens, sluizen en bij bruggen. Ook moet u weten wat de borden en boeien op en langs het water betekenen. En wat moet u doen bij schepen die u tegenkomt? In het hoogseizoen kan het namelijk erg druk zijn op het water. Hier vindt u tips en duidelijke uitleg over alles wat erbij komt kijken als u een boot gaat huren. Leuk om dit voor uw vaarvakantie alvast door te nemen en op het water heeft u er ook nog eens plezier van. U heeft meer vaarplezier met kennis en ervaring.

Een motorjacht gedraagt zich anders dan een auto. Het aanleggen of afmeren van een motorjacht vraagt daarom ook om gewenning. Elke type motorboot heeft zijn eigen vaargedrag. De grootte, rompvorm, schroefwerking (wieleffect) spelen hierbij een belangrijke rol.

Een boot met bijvoorbeeld een boegschroef is makkelijker te manoeuvreren dan een boot die dit niet heeft. Daarnaast moet u weten om te gaan met wind, golven en stroming. U dient het motorjacht uiteraard overal in de hand weten te houden. Kennis van de vaarregels is dan ook noodzakelijk. Ga niet zonder enige ervaring zomaar het water op.

Alle boten van Bootverhuur aan de Maas in Wessem zijn zonder vaarbewijs en vaarervaring te bevaren. Wel krijgt u vooraf een uitgebreide instructie over de boot en kan er een proefvaart gemaakt worden. Ook is het mogelijk om een 2 of 3 uur durende vaarinstructie te krijgen van een ervaren schipper. Kijk hiervoor onder het blokje: Vaarinstructies.



Wees alert!

Door het verblijf in de mooie natuur en de relatieve rust die u ervaart als u gaat varen op de Limburgse Maasplassen zijn mensen vaak minder alert als ze op en aan het water zijn dan wanneer ze als automobilist of fietser e.d. aan het verkeer deelnemen. Het vereist nu eenmaal meer discipline.

10 tips voor veilig varen:

1. Zorg ervoor dat de motorboot (technisch) in orde is voordat u het water op gaat. Check of de tanks en accu’s vol zijn en controleer het koelwater en het motorolie pijl. Als u bij ons een motorboot gaat huren dan hebben wij dat uiteraard al voor u gedaan. 2. Zorg dat u goed voorbereid het water op gaat. Check bijvoorbeeld de weersverwachting. Weet waar u gaat varen, neem vaarroutes en waterkaarten mee. Check eventuele stremmingen. Op de motorjachten van Bootverhuur aan de Maas zijn waterkaarten aanwezig.

3. Verdiep u in de vaarregels en handel daarnaar. Let goed op en houd uitkijk. Zorg dat u zelf ook gezien wordt. 4. Als u gaat varen met jonge kinderen, laat hen aan boord dan een reddingsvest dragen. 5. Vaar zoveel mogelijk aan de rechterkant (stuurboordkant) van het vaarwater. Ga niet plotseling veranderen van koers. Laat andere schippers duidelijk zien wat u van plan bent. 6. Blijf uit de dode hoek van vrachtschepen. Voor de boeg hebben ze een dode hoek, soms wel van 350 meter. Kies uw koers en snelheid zo dat u uit die dode hoek blijft. Als u de schipper in zijn stuurhut kunt zien, kan hij u ook zien. 7. Geef beroepsvaartuigen de ruimte. Ze zijn groot en zwaar. Snel stoppen kunnen ze niet en ze hebben veel manoeuvreerruimte nodig. Houd rekening met de golfslag en de zuiging die veroorzaakt worden door vrachtschepen.

8. Ga bij bruggen en sluizen niet voordringen. Sluit aan bij de wachtende schepen. Blijf niet ronddobberen met het motorjacht, maar gebruik de wachtsteiger. De geopende brug passeert u vlot en veilig. Zorg ervoor dat u in een sluis aan beide kanten kunt afmeren, dus hang aan weerszijden stootwillen (fenders) op. Geef tijdig een lange stoot met de scheepstoeter om anderen op gevaar te wijzen.

9. Maak gebruik van de marifoon (zend- en ontvangstinstallatie). Dit is de beste manier om contact te maken met andere schippers en verkeersbegeleiders. Voor marifoongebruik dient u wel examen te doen. De motorjachten van Bootverhuur aan de Maas hebben geen marifoon aan boord. Voor onze boten is dat niet verplicht en ook niet nodig. 10. Varen doet u alcoholvrij. Net als in het wegverkeer ligt de wettelijke grens voor de scheepvaart op 0,5 promille.



Klein vaarbewijs

Wanneer u het examen Klein Vaarbewijs op zak heeft, heeft u de basiskennis van de regels en veiligheidsmaatregelen als u het water op gaat. Voor al onze motorjachten is een vaarbewijs niet verplicht. Het Klein Vaarbewijs is wel verplicht voor:

• Pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter
• Motorboten die korter zijn dan 15 meter die sneller kunnen dan 20 km/u door het water; dit geldt ook voor jetski’s, waterscooters en gemotoriseerde roei-, vis- en rubberboten die deze snelheidsgrens overschrijden
• Bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden, met een lengte tussen de 15 en 20 meter

Voor de meeste motorjachten en andere pleziervaartuigen heeft u dus geen vaarbewijs nodig, maar enige ervaring is vaak wel gewenst. Wanneer u een Klein Vaarbewijs heeft, draagt dit wel bij aan uw eigen veiligheid als schipper en het geeft u meer vertrouwen en vaarplezier.

Vaarcursus voor beginners

Een vaarcursus voor beginners is niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden wanneer u helemaal geen ervaring heeft met het besturen van een motorjacht. Tijdens een vaarcursus leert u veel over hoe u moet varen en u zult zien dat dit uw eigen vaarplezier vergroot. Bij de meeste bootverhuur bedrijven kunt u een vaarcursus volgen. Deze vaarcursus duurt ongeveer 2 à 3 uur.

Leeftijdsgrenzen

Voor het besturen van een motorboot gelden leeftijdsgrenzen, zeker voor beginners.
Snelle motorboot (registratieplicht, RDW) – 18 jaar – vaarbewijsplicht
Motorboot en zeilboot, langer dan 7 m, maximum snelheid 20 km/u – 16 jaar – geen vaarbewijsplicht
Open motorboot, korter dan 7 m, maximum snelheid 13 km/u – 12 jaar – geen vaarbewijsplicht
Zeil- en roeiboten, korter dan 7 m – geen minimum leeftijd – geen vaarbewijsplicht

Voorrangsregels

Net als in het wegverkeer, moet u op het water verplicht voorrang verlenen. De wet spreekt niet van ‘voorrang hebben’.
• Kleine schepen (korter dan 20 m) moeten voorrang verlenen aan grote schepen, passagiersschepen, veerponten en sleepboten. Regel: klein wijkt voor groot.
• Schepen die een met boeien afgebakende geul of een hoofdgeul binnenvaren, moeten voorrang verlenen aan schepen die in dat hoofdwater stuurboord (=rechts) varen.
• Snel varende schepen moeten volgens het BPR voorrang verlenen aan alle andere schepen, ook aan kleine schepen (beginners niet snel varen!!). Wilt u meer weten over de voorrangsregels? Lees dan de ‘Voorrangsregels voor boten’.



Voorkom schade en zorg voor veiligheid.
Als schipper van een motorjacht doet u er alles aan om schade te voorkomen en de veiligheid van de bemanning niet in gevaar te brengen. Zelfs als u daarvoor van de geldende regels moet afwijken. Dit begrip noemen ze ‘goed zeemanschap’.
Houd rekening met anderen.

Als watersporter bent u voor uw plezier op het water. Houd rekening met anderen. Draai geen harde muziek, zorg dat anderen geen last hebben van uw boeg- en hekgolf, ga netjes met de natuur om en gooi vooral geen afval overboord.

FIJNE VAART