De Maasplassen


EVEN ALLES LATEN VOOR WAT HET IS

DE MAASPLASSEN: HET GROOTSTE AANEEENGESLOTEN VAARGEBIED VAN DE BENELUX!

Elk uur, elke dag een ander uitzicht!


De Maasplassen is een uitgestrekt netwerk van grote en kleine plassen, ontstaan door grindafgravingen. Ze liggen in zowel Belgisch als Nederlands Limburg en hebben een oppervlak van ruim 3000 hectare. Roermond is het centrum van de Maasplassen, maar mooie middeleeuwse stadjes en dorpjes als Wessem, Thorn, Stevensweert en het Belgische Maaseik zijn makkelijk bereikbaar per boot.


Grindwinning aan de Maas begon al in de 19e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen ondernemingen grootschalig af te graven. Na 1990 is de grindwinning afgebouwd, al wordt er nog op enkele plaatsen grind gedolven.


De grindgaten bleven als grote littekens in het dal van de Maas achter. Een nieuwe bestemming werd echter gevonden in de waterrecreatie. Er kwamen stranden, watersportgebieden, natuurgebieden, jachthavens en campings. Het plassengebied tussen Thorn en Roermond vormt een 15 km² groot aaneengesloten recreatiegebied. Veel Maasplassen in België maken deel uit van het Rivierpark Maasvallei.


Voor meer info kijk op: www.hartvanlimburg.nl en www.limburgs-landschap.nl




MOTORJACHT HUREN

De ultieme manier om de prachtige Maasplassen te verkennen is met een motorjacht.


U kunt onze motorjachten huren voor een lang weekeind (3 dagen), een midweek (5 dagen) of een hele week (7 dagen). De te huren motorjachten zijn 7,5 en 8 meter lang. Deze boten mag u varen zonder vaarbewijs mits u 21 jaar bent. Enige ervaring is wel gewenst.


Heeft u geen vaarervaring dan kan Bootverhuur aan de Maas vaarinstructielessen geven. Hierbij leert u in een paar uur de basisregels van het varen, aanmeren, sluizen en ankeren en u leert de vaarregels op het water. Van tevoren ontvangt u een uitgebreide info mail met een kaart van de Maasplassen en de theorie van de belangrijkste basisregels op het water.



MEKKA VOOR IEDERE WATERSPORTER

Het Maasplassen gebied is vanwege zijn diversiteit een waar mekka voor iedere watersportliefhebber.

U kunt er zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien, kanoën of kiezen voor de snellere en extremere watersporten als waterskiën, flyboarden en wakeboarden.


In de zomermaanden zijn de mooie dagstranden en hippe beachclubs the place to be. Bootbezitters kunnen terecht in een van de grote of kleinere jachthavens, voorzien van alle moderne faciliteiten.


Gewoon het anker uit en in alle rust genieten, dat kan natuurlijk ook!



VERTOEVEN IN DE NATUUR

Tijdens het varen op de Maasplassen zijn er vele dieren te zien. Er zijn zwanen, ganzen, eenden en andere vogels. Vrijlopende paarden en buffels die grazen en zelfs in het water staan. Het is een prachtig gezicht. S’avonds, bij ondergaande zon, is de kans groot dat er een bever voorbij zwemt.



LEKKER VAREN

De Maasplassen zijn perfect om met een boot rond te varen. Via mooie vaarwegen komt u van de ene plas naar de andere. U kunt makkelijk een week vertoeven op de Maasplassen en dan heeft u nog niet alles gezien. Maar u kunt natuurlijk ook verder op pad. De Maas is bevaarbaar van Dinant (België) tot de Rotterdamse haven.


Vanuit de Maasplassen vaart u stroomafwaarts naar Venlo, het Leukermeer, Mook en Middelaar, Vaargebied de Gouden Ham bij Maasbommel, vestingstad Heusden en de Biesbosch. Via het Wilhelmina kanaal kunt u dan weer terug via Tilburg, Den Bosch en Helmond richting de Maasplassen. Ook kunt u via de IJssel richting Friesland varen, via rivier de Vecht richting het IJsselmeer of via Dordrecht richting het groene Hart van Holland.

DE MAASPLASSEN