Varen met kinderen

KINDERENMET DE KIDSVAREN MET KINDEREN

Uiteraard wordt iedere vakantie altijd goed voorbereid. De route naar de bestemming, activiteiten en steden in de omgeving, cultuur etc. Maar als u in de vakantie met uw gezin een boot gaat huren en dus gaat varen met de kinderen, dan ziet een goede voorbereiding er toch iets anders uit.
Wij helpen u hierbij graag een handje met onze 10 handige, en zeker ook nuttige, tips!
Tip 1: Ruimte en veiligheid aan boord

Boek een motorboot die qua veiligheid en ruimte geschikt is voor de kinderen. Denk hierbij aan een boot met voldoende bewegingsruimte zoals een ruime salon met een handige tafel en een bank waarop de kinderen zich kunnen vermaken met spelletjes, tablets, boeken en tekengerei, ook wanneer u zelf buiten verblijft.

Kijk ook naar de veiligheid. Kies niet voor een boot met een zijingang naar de salon die alleen via een gangboord bereikbaar is. Kies ook voor een boot met een kuip of achterdek met reling. Vanaf het achterdek of kuip hebt u tijdens het varen continu zicht op de kinderen.

Tip 2: Kindvriendelijke jachthavens

Bereid u goed voor op het varen met de kinderen aan boord. Een belangrijk onderdeel is dat u uw motorboot of zeilboot tijdens de vaarvakantie aanlegt in kindvriendelijke jachthavens.
Wellicht komt u de avond prima door op het achterdek met een boekje of mobiele telefoon in de hand. Maar voor de kinderen ligt dat toch iets anders. Er zijn diverse jachthavens met prima voorzieningen voor kinderen van alle leeftijden. Kijk hiervoor in het overzicht van de website Kinderen aan boord. Verdiep u tijdig en zoek naar jachthavens die geschikt zijn voor de kinderen. Met deze kennis kunt u eenvoudig uw vaarroute uitstippelen.Bron: BootverhuurinNederland.nl

Tip 3: Huur een volgbootje voor de kinderen

Als u uw motorboot niet te vaak of te lang wilt aanleggen, dan is een andere afleiding voor de kinderen erg welkom. Een volgbootje of rubberboot is hiervoor een geschikte oplossing. De kids kunnen in de rubberboot zitten terwijl deze door de motorboot wordt getrokken. Of de kinderen gaan zelf varen door de buitenboordmotor te gebruiken. Zijn de kids daar te jong voor, dan vaart u toch gezellig met hen mee? Gaat u bij ons een motorboot huren, boek het volgbootje dan tijdig, want wij hebben er maar 1 beschikbaar. Vergeet ook de zwemvesten voor de kinderen niet als u de boot gaat boeken.

Tip 4: Zwemvesten

Een vaarvakantie in Limburg moet onbezorgd zijn. Het moet dus niet zo zijn dat u continu gespannen om u heen moet kijken waar de kinderen zijn. U gaat tenslotte een boot huren om te ontspannen!
Ook al kunnen de kinderen al een beetje zwemmen of hebben ze zelfs net het zwemdiploma A gehaald, zorg toch voor een zwemvest voor de kinderen. Zeker wanneer het weer omslaat en de omstandigheden even minder zijn dan verwacht, is een zwemvest geen overbodige luxe. Vooral op de bredere wateren met beroepsvaart kunnen de omstandigheden zomaar omslaan.

Tip 5: Speelgoed en afleiding

Voor uw gevoel is een vakantie op een boot van begin tot eind genieten! Maar dat geldt niet vanzelfsprekend ook voor de kinderen. Vooral de momenten wanneer je via vaarroutes van A naar B wilt varen kunnen nogal lang duren voor de jonge vakantiegangers. Zorg daarom voor voldoende speelgoed, teken- en kleurspullen, spellen, kaarten, tablet, etc.

Vraag thuis bij het inpakken van deze spullen aan de kinderen welk speelgoed, spellen en knuffels zij mee willen nemen. Zorg voor de momenten waarop je iets langer vaart ook voor een lekker snoepje, koekje, chips, drinken e.d. Zo komen zij ook deze momenten prima door. En het is tenslotte maar één keer vakantie. Dan mogen de kids best wel een beetje verwend worden!

Tip 6: Regelmatig aanleggen

Kinderen hebben, zeker tijdens de vakantie, ruimte nodig. En dat is nu net dat ene wat een motorjacht of zeiljacht u niet kan bieden. In ieder geval niet de ruimte die de kids nodig hebben. Leg het schip daarom regelmatig aan in een leuke plaats of op een mooie veilige plek die meer te bieden heeft dan alleen een aanlegsteiger. Zorg dat u sportief speelgoed meeneemt, zoals een voetbal, badmintonrackets, jeu de boule ballen etc. Doe lekker mee, dat vinden ze zeker leuk.Foto: skipahoy.nl

Tip 7: Geschikte aanlegplaatsen voor kinderen

Kijk tijdens het varen op de waterkaart of er geschikte aanlegplaatsen staan aangegeven. Als dat niet helemaal duidelijk is, kijk dan onderweg uit naar mooie plekken waar u de boot kunt aanleggen bij een grasveld of recreatieterrein.

Tip 8: Attracties en activiteiten

Een echt hoogtepunt voor de kinderen tijdens de vakantie met een boot is het bezoeken van een attractiepark, activiteitenpark, dierentuin of andere, op kinderen gerichte, uitstapjes. Plan voordat uw vaarvakantie begint alvast een kindvriendelijk uitstapje in. U kunt uw vaarroute er dan op aanpassen en u weet van tevoren dat die ene dag grotendeels in het teken van de kinderen zal staan.

Tip 9: Samen varen en aanleggen

Betrek de kinderen bij het varen en aanleggen. Misschien niet helemaal volgens de regels, maar de kinderen vinden het prachtig om even het roer te bedienen. Uiteraard samen met een van de ouders en op een moment waarop dit verantwoord is. Ook het aanleggen van het motorjacht leent zich er uitstekend voor om de kinderen erbij te betrekken. Hierdoor krijgen zij ook meer plezier aan een vakantie op de boot.

Tip 10: Tablet of telefoon

Vakantie op een boot is genieten van de rust en alles wat de prachtige natuur op en rond het water te bieden heeft. Maar mocht het voor de kinderen toch allemaal iets te lang duren met de beperkte bewegingsruimte, laat ze zich dan gewoon lekker vermaken met de mobiele apparaten.
Dat biedt tenslotte rust voor iedereen als dat even nodig is.

Ook erg handig als u de concentratie nodig heeft voor de brug, sluis of bij het binnenvaren van de jachthaven. Kijk voordat u vertrekt wel eerst naar de openingstijden van sluizen en havens.

Wij wensen u een hele prettige vaarvakantie!

FIJNE VAART